Aloë vera

Aloë vera

Werking Aloë Vera

Aloë Vera wordt tegenwoordig overal in verwerkt. Namelijk in shampoo, zeep, gel, crème, cosmetica, zonnebrand, als pil of in drinkbare vorm en ga zo nog maar even door. Dat is niet voor niks, want deze vetplant staat bekend als een soort wondermiddel tegen de meest uiteenlopende kwalen.

Wat zijn de werkzame delen in Aloë Vera? Waar wordt de plant precies voor gebruikt? En in welke vorm komt de heilzame werking van deze zogenaamde wonderplant het best naar voren?


Aloë Vera huidcreme

Werkzame delen van Aloë Vera

De medicinale sappen van de plant zitten in de bladeren. Deze sappen bevatten antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C en E. Daarnaast bevatten ze zeven van de acht essentiële aminozuren. De bladeren zelf steken recht omhoog en zijn gevuld met een doorzichtige gel. Aan de buitenkant van het blad bevindt zich een geelachtige substantie dat bekend staat als de latex. De gel die wordt gewonnen vanwege zijn potentieel helende eigenschappen. De latex daarentegen kan in bepaalde gevallen huidirritatie veroorzaken of diarree wanneer deze oraal ingenomen wordt. Dit komt door de laxerende werking van dit sap.
Heb je zelf een plant waar je de gel wilt scheiden van de latex, zorg er dan voor dat je het blad als het ware fileert, totdat je twee delen hebt. Nu het blad van binnenuit open ligt, schraap alleen de bovenste laag eraf en zorg ervoor dat de laag aan de onderkant niet meegenomen wordt. De gel kan worden bewaard in de koelkast.

Uiteraard kun je deze gel ook kant en klaar in de winkel kopen als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan.

Voordelen Aloë Vera

In principe is er geen voldoende bewijs om te stellen dat de sappen van deze plant werkzaam zijn tegen bepaalde kwalen, maar wel zijn er veel associaties tussen de kwalen en de werking van de plant hierop.


Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Huidverzorging

Aloe Vera gel heeft een kalmerend en hydraterend effect op de huid en kan daarom een positief effect hebben op de huid. Het wordt dan ook wel gebruikt tegen huidklachten zoals jeuk, acne en psoriasis. Maar ook tegen ernstigere klachten zoals (brand)wonden.

Anti Bacteriële werking

Niet alleen wordt de gel gebruikt om wonden te ontsmetten, maar ook is er een studie (link naar: https://www.cambridge.org/core/journals/fruits/article/effects-of-aloe-vera-coating-on-postharvest-quality-of-tomato/4B29D08EDDF43C00F7972BD378C3A380) waarin Aloë Vera wordt toegepast op gekweekte tomaten. Uit de studie bleek dat het rijpproces vertraagt werd waardoor de tomaten langer vers bleven en de groei van bepaalde bacteriën tegen gingen.

Ontgiftende werking

Aloe Vera zorgt ervoor dat het gifstoffen uit je lichaam haalt die anders voor klachten kunnen zorgen.

Stimuleert de stofwisseling
Door het sap te drinken wordt de stofwisseling gestimuleerd en worden calorieën sneller verbrandt. Als je wilt afvallen is dit dus een aanrader.

De toepassing van Aloë Vera

Aloë Vera kan zowel inwendig (Aloe vera drink gel) als uitwendig worden gebruikt. Zoals al eerder genoemd is Aloe Vera in vele vormen verkrijgbaar. Maar dat er op een crème of shampoo staat dat er Aloë Vera in zit, wil niet zeggen dat de kenmerkende stoffen nog werkzaam zijn in dat product.Verfijnd zoeken

Aloë vera (drink)gel met stukjes aloë

Aloë vera (drink)gel met stukjes aloë

Niet ingedikt - grof gemalen - vol pulpEcolife Aloë Vera Gel bevat geen sorbitol (verboden in babypr..

19,49€ Excl. BTW: 17,88€

Aloë vera huidgel voor ieder huidtype 180ml

Aloë vera huidgel voor ieder huidtype 180ml

De enige ongebleekte zuivere en pure aloë vera bladgelei. In 180 ml flacon i.p.v. de 120ml tube.Gesc..

17,95€ Excl. BTW: 14,83€

Aloë Vera Propolis Hand&Huid Creme 185 gram

Aloë Vera Propolis Hand&Huid Creme 185 gram

Ecolife Aloë Propolis creme verzorgt & hersteltIn een extra grote flacon van 185 gram. Zonder wa..

22,95€ Excl. BTW: 18,97€

Weergeven 1 t/m 3 van in totaal 3